Kryptorchisme

Kryptorchisme

Hvad vil det sige hvis min hanhund er kryptorchid?

En hanhund kaldes kryptorchid, hvis én eller begge testikler ikke ligger nede i pungen. Hanhundens testikler er faldet ned i pungen ved fødslen eller snarest efter fødslen. Hvis din hund ikke har begge testikler i pungen ved 12 ugers alderen, er der stor risiko for at testiklerne aldrig vil falde ned i pungen. Indtil ca. 6-8 måneders alderen kan man, som ejer, have et lille håb om at testiklerne falder ned, herefter må hanhunden betegnes som sikkert kryptorchid.
En kryptorchid hund har ofte evnen til at få hvalpe – mange dyrlæger vil dog anbefale at kastrere en kryptorchid hund, dette af flere grunde: Den manglende testikel vil ligge i lysken eller helt oppe i bughulen, hvor testiklen ligger mere varmt end nede i pungen. Det anslås at en kryptorchid hund har 10 gange større risiko for at udvikle testikelkræft i forhold til en normal, ikke kryptorchid hund. Forskere mener at det bl.a. er varmen der fremmer udviklingen af testikelkræft hos hunden.
Kryptorchidisme er også arveligt, og du bør da ikke avle på en kryptochid hund, idet det vil være uetisk at fremavle hvalpe med selvsamme problem som forældredyret. Opdrætteren skal oplyse, hvis en hvalp er kryptochid, så du ikke senere kan blive skuffet over at din hund ikke kan udstilles eller benyttes til seriøs avl.
Der går visse rygter om at en testikel kan masseres ned i pungen, ligesom der bl.a. i USA forsøges med hormonbehandling af kryptorchide hvalpe. Begge behandlingsmetoder er dog yderst tvivlsomme og ejeren får kun meget sjældent et acceptabelt resultat.